Startpagina
Hoofd Menu
Startpagina
Kalender
BluesMagazine
Video
Links
Contact
Sitemap
Komende Evenementen
Gary Moore overleden E-mail
De vermaarde Britse rockgitarist Gary Moore is zondagochtend op 58-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft Adam Parsons aan de Britse omroep BBC meegedeeld. Parsons is manager van de Ierse hardrockband Thin Lizzy, waarvan Moore deel heeft uitgemaakt.


Zanger Phil Lynott haalde Moore, die uit de Noord-Ierse hoofdstad Belfast kwam, bij de groep. Later kreeg Moore faam als sologitarist. Hij zou eind mei nog optreden tijdens het festival Highlands in het stadspark Schothorst in Amersfoort.

Moore behaalde solo in 1990 een grote hit in Nederland met het nummer Still Got The Blues. Hij werd dood gevonden in een hotel in de Zuid-Spaanse stad Estepona.

Skid Row

Moore was de zoon van een concertorganisator. In 1969 ging hij van Belfast naar de Ierse hoofdstad Dublin. Daar sloot hij zich aan bij de groep Skid Row, waarvan Lynott de zanger was.

De groep bestreek een reeks muziekstijlen, waaronder jazz en blues. Bij Thin Lizzy, waarbij Moore zich midden jaren zeventig aansloot, verving hij de eveneens uit Noord-Ierland afkomstige gitarist Eric Bell.

''Ik kan het nog steeds niet geloven'', reageerde Bell verbaasd op de plotselinge dood van Moore. ''Hij was zo robuust. Hij was geen rock-slachtoffer, hij was een gezonde kerel.''

Soloalbum

Moore bracht in 1973 zijn eerste soloalbum uit. Zes jaar later begon hij een echte solocarričre. Die leidde onder meer tot de single Parisienne Walkways, dat in april 1979 de Britse top tien haalde.

Na een serie rockplaten keerde Moore terug naar de blues met het album Still got the blues (1990), waaraan onder anderen de Amerikaanse bluesgitarist B.B. King meewerkte. De plaat werd een groot succes.

Moore bracht tot 1997 bluesnummers uit, waarna hij zich tot moderne danceritmes wendde. De naam van het album Back to the blues (2001) gaf een ommekeer aan: Moore keerde inderdaad tot de blues terug.

Nederland

In Nederland had de gitarist solohits met niet alleen Still Got The Blues, maar ook Oh Pretty Woman.

De afgelopen jaren deed hij regelmatig ons land aan. Zo stond hij in 2007 op Bospop, in 2010 op Pinkpop Classic en in 2009 gaf hij een eigen concert in de HMH in Amsterdam.
 
< Vorige   Volgende >

© https://www.blueskalender.nl - Designed by CreateWeb